Primjer eseja

 

Dobro napisan esej je najsigurniji i najlakši put do izvrsne ocjene iz hrvatskoga!

Na ovoj stranici možete pročitati esej napisanih prema posebnim oblicima eseja za državnu maturu. 

Interpretativni esej


Stilska analiza i interpretacija Šimićeve pjesme Ljubav 

U ovome će eseju Šimićeva ekspresionistička pjesma Ljubav, napisana u slobodnome stihu, biti podvrgnuta stilskoj analizi i interpretaciji. Šimić je tu pjesmu u slobodnome stihu napisao u razdoblju hrvatske avangardne književnosti. Uporabom slobodnog stiha želio je naglasiti izražajnost pojedinih riječi u pjesmi, a ritam i figure pjesničkog izraza podvrgnuti značenjima. Zbirka Preobraženja prva je Šimićeva pjesnička zbirka te je to ujedno i prva hrvatska ekspresionistička zbirka pjesama napisana takvim stihom. Šimić slobodni stih smatra suvremenim načinom izražavanja modernog društva. 

Slobodni stih je vrsta stiha koji nema točno određen broj slogova u stihu te stihovi nisu povezani u točno određene strofe s jednakim brojem stihova. Tako se pjesma Ljubav sastoji od jedanaest nejednakih stihova, od kojih je deveti stih najkraći. Najkraći stih glasi: „Kroz noć“, i ima samo dva sloga, a najduži, peti stih po redu, glasi: „Moje tijelo ispruženo podno tvojih nogu“. Stihovi su poredani na osobit način.

Osobitost redanja stihova prije svega je uočljiva prema njihovu grafičkom rasporedu. Šimić je napisao nekoliko verzija ove pjesmepa su u ovoj verziji stihovi centrirani, odnosno nisu poravnani prema početku stiha. Nadalje, što se kompozicije tiče, stihovi su povezani u svojevrsne strofe ili je možda bolje reći u skupine. To povezivanje je isto tako osebujno zbog što je prvi stih sam, tri sljedeća stiha su međusobno povezana, onda se dva stiha opet odvajaju, a nakon njih slijede dvije skupine od kojih prva ima dva, a druga tri stiha.

Prvi je stih odvojen od ostatka pjesme, odnosno od ostalih stihova, kako bi se naglasio ekspresionistički početak pjesme. Kada lirski subjekt u pjesmi kaže: „Zgasnuli smo žutu lampu“, to je ekspresionistička oznaka da ono što će se odigravati, odigravat će se u tamnomodrom mraku. To pojašnjava sljedeći stih: „Plavi plašt je pao oko tvoga tijela“, što upravo naglašava boju tamne modrine. Osim plave, spominje se i bijela boja u stihu: „Vani lete teška bijela krila“, čime se postiže kontrast prema tami i ekspresionistička napetost pjesme.

Uz boju u pjesmi je možda još više naglašena zvukovna cjelina koju možemo osjetiti kao određeno šuštanje. U stihu: „Vani šume oblaci i stabla“, naglašava se upravo šuštanje, kao i u predzadnjem stihu: „Kose moje drage duboko šumore“. Šuštanje je kao zvuk vrlo zanimljivo zbog toga što se i u njemu  radi o određenom kontrastu: šuštanje je zapravo šum, slučajni zvuk, ali se u ovoj pjesmi ostvaruje kao namjerna onomatopeja da bi što vjernije dočarala taman noćni ugođaj. Uporabom boje, zvuka i kontrasta Šimić uokviruje središnji dio pjesme.

Zapravo sredina pjesme donosi doživljaj tjelesne ljubavi. Navode se motivi tijela, nogu, ruku i naglašavaju u međusobno odvojenim stihovima. Tjelesnost se proteže i na sljedeću skupinu stihova te se pojačava motivom kose. Pogotovo se naglašava motiv kose koja vijori: „Draga neka tvoje teške kose / kroz noć zavijore, zavijore“, zbog toga što pjesnik tako izražava oslobođenu ljepotu svoje drage. To je sloboda u tami velika kao more, dakle gotovo beskonačna. Upravo uporabom motiva mora i dubokog šumora kose Šimić uspijeva razviti i osjećaj „dubine“ kose njegove drage, što je pravi ekspresionistički način izražavanja: široko prostranstvo mora i osjećaj dubine kao osjećaj sveobuhvatnosti.

U zaključku se može reći da je pjesma Ljubav zaista ekspresionistička pjesma. Uporabom slobodnog stiha Šimić je ostvario ekspresivan izraz, odnosno, zvučanje riječi i njihov raspored u stihu ostvaruju vrlo izražajan ritam. Snažan ritam, nadalje, naglašava određene izraze riječi, a sve to potpomaže što ekspresivnijem izražavanju značenja. Upravo su značenja pjesništva ono najbolje do čega mi kao čitatelji možemo doći pa kada zavirimo u bilo koju Šimićevu pjesmu, uvijek obogaćujemo i vlastiti život dubokim značenjima maestralih Šimićevih stihova.

I vi možete bez probelma napisati ovakav esej?